Er vi bare statistikk?

image

I går hørte jeg en nyhetsak på NRK radio, der politiet oppfordrer voldtektsofferene å anmelde så fort som mulig. Nyhetsaken viser seg å være basert på en ny rapport om voldtekter i 2012. En rapport Kripos la frem i dag.

Rapporten viser at 40 prosent av
voldtekter skjer på fest
Og flesteparten av de som blir voldtatt er unge mennesker, viser nye tall.

«- Utviklingen hva gjelder festvoldtekter er økende, i tillegg er det store mørketall»- sier politiinspektør i Kripos Reidar Bruusgaard til Dagbladet om rapporten.

Bruusgaard forteller videre at det er tre ting som går igjen i mange av anmeldelsene.

Rusmidler er sentralt i mange anmeldelser. Så mye som 92,4 prosent er påvirket når voldtekter finner sted.

«- I tillegg foregår de fleste tilfeller mellom klokken ett og klokken fem om natten. Pluss at det er en klar overvekt av fornærmede mellom 17 og 25 år» forteller Bruusgaard.

Han forteller også at, 47% av anmeldt voldtekter blir anmeldt over en uke etter hendelsen.

«Erfaringsmessig er det viktig at tidsintervallet mellom voldtekt og anmeldelse er kortest mulig for å kunne sikre biologiske eller andre tekniske bevis», har Kripos skrevet i rapporten om voldtektssituasjonen i 2012.

3d render of red and blue graphic on white background

Det er det siste her, NRK hadde hengt seg opp i. Og som fikk meg til å reagere.

Jeg er forsovidt enig i, at det er viktig å sikre sporene i voldtektsaker. Overvåkningsopptak fra gaten, biologiskespor osv er bevis som kan forsvinne etter kort tid.

Det er en ting Kripos ikke tar med i statistikken. Det er hvor lang tid det tar å etterforske en voldtekt i Oslo politi distrikt. Det er da de 280 dagene de bruker, jeg sikter til. De 7 månedene er også en stor fare for bevisforspillelse.

Det å skylde på offeret for at de gjør en slett jobb, blir for enkelt. Offerene i voldtektsaker har ofte store problemer med å anerkjenne at det IKKE er deres skyld. Voldtektsoffer bruker ofte lang tid på å bearbeide skyld og skam. Det er en barriere man må over, for å anmelde. Voldtekt er noe som oppleves som veldig personlig. Offerene vil helst også glemme at det hele har skjedd. Og om de finner det for godt å anmelde senere, er det politiet som skal gjøre jobben med å finne den skyldige uansett . Det er ikke offeret sin skyld at bevisene ikke er sterke nok. Det er det politiets lange etterforskningstid, som har skyld i. Er offrene bare statistikk og ikke mennesker for politiet?

Kom gjerne med kommentarer.

1 tanke på “Er vi bare statistikk?

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s