Dårlig selvtillit eller selvfølelse?

tavlehjerte

Siden selvtillit og selvfølelse er så like begreper, har jeg tenkt det har vært det samme. For å prøve å klargjøre begrepene litt, har jeg hentet dette fra wikipedia:

«Selvtillit er individets tiltro til sin evne til å prestere. Det kan handle om arbeid, skole eller sosiale sammenhenger. Selvtillit kan variere fra dag til dag og kan endres gjennom bekreftelse utenfra, eller også endres under for eksempel alkoholpåvirkning. Selvtilliten kan trenes opp. Mange forveksler begrepet med selvfølelse.

Selvfølelse eller selvaktelse, selvbevissthet, er å akseptere seg selv som den en er, og være bevisst sin egen verdi. Begrepet selvfølelse brukes i psykoterapi, men også i dagligtale. Lav selvfølelse gjenkjennes med usikkerhet, selvkritikk og skyldfølelse.»

Har sliti med selvtilliten min siden jeg var liten. Mye henger nok sammen med mobbing og overvekt. At selvtillitten er lav kan beskrives slik; jeg tenker jeg ofte at jeg er misslykket, og at folk tenker jeg er dum. Feks når jeg skal ta en telefon eller kommer inn i et rom.

Etter voldtekten jeg også slitt en del med lav selvfølelse. Selvbebreidelsen og det å føle jeg ikke greier å prestere er en stor del av dette. Feks når jeg tenker på hvordan voldtekten kunne skje, skylder jeg på meg selv, jeg har vært dum og åpnet døren for gjerningsmannen.

Når sant skal sies er jeg ikke overbegeistret for å lese, ei heller selvhjelpsbøker, men gir det en sjanse. Fordi jeg har de problemene jeg har, har jeg begynt å lese boken «selvfølelse nå!», skrevet av Mia Törnblom. En selvhjelpsbok for bedre selvfølelse. Törnblom er en livs coach og kjent fra svensk P1. Hun har selv snudd livet sitt, fra å være narkoman til å gjøre det bra som motivator, forfatter og coach.

www.nettavisen.no

Mye av angsten min kan nok knyttes til selvbildet mitt. Og er det noe jeg skulle være foruten er det angsten.

Blir litt provosert av måten Törnblom tar tak i problemstillingen. Hun mener folk med lav selvfølelse er folk som er egoistiske, tenker bare på seg selv og sårer andre. Er ikke enig i, eller rettere sagt kan ikke si meg enig i, at jeg er slik. Jeg mener bestemt, at jeg ikke er det. Dette har vel med at selvtillitten min er så lav at jeg ikke får til å rakke ned på andre for å hevde meg selv (altså i hodet mitt). Jeg ønsker å være en som tenker på andre, ønsker å hjelpe og men også bety noe for andre.

Siden jeg skriver dette, og har en Blogg som omhandler MEG og MIN historie, er det vel kanskje et snev av egoisme inne i bildet. Jeg ønsker jo at JEG skal bli frisk. Men at jeg sårer andre ved å fremheve meg selv, nekter jeg å tro. Jeg skriver her også fordi jeg ønsker andre gutter og menn, vil ta steget å søke hjelp til selvhjelp.

Selvfølelsen min har blitt noe bedre. Trenger ikke lenger bevise for andre hele tiden. I jobben min, var det viktig for meg. Viktigere for meg å gjøre andre fornøyd, enn å være fornøyd med at jeg er den jeg er. Nå tenker jeg oftere og oftere at jeg duger.

255634-8-1265830653498

Jeg ønsker selvfølgelig å prestere og utrette ting, men bryter ofte meg selv ned. Tenker at jeg ikke får det til. En blanding av angsten, og den dårlige selvtilitten. Jeg er klar over at jeg bare den jeg er, og jeg vet jeg kan. Jeg kan, fordi jeg vet jeg har prestert ting før. Men blir nærvøs og innesluttet. Det er slitsomt og ikke få til ting, som for andre er enkle, hverdagslige ting. Må få opp selvtilitten min. Selvtillitten blir ikke styrket av seg selv. Er så mye jeg skulle ønske var annerledes, og har en lang jobb forrann meg for å bli bedre.

Her kan du lese litt om Mia Törnblom

http://www.tv2.no/nyheter/magasinet/slik-faar-du-bedre-selvfoelelse-1660719.html

Kom gjerne med kommentarer.

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s