Humor på bekostning av voldtatte

Torsdagsklubben__Th_632531i

Jeg er i utgangspunktet svært glad i svart og drøy humor. Men kom over en artikkel om det å vitse om voldtekt. I Norge har vi ikke så mange eksemplene på overtramp. Noen prøver å sjokkere i form av å mobbe enkelte kulturpersonligheter og politikere.

team_antonsen_stor_129372a
Det er naturlig at komikere strekker grensene for å sjokkere. Der er det som gjør at de bli interessante som komikere. Det er et fåtall komikere man husker som grensesprengende. Vi har noen eksempler på støtene humor i norsk humor historie. Thomas Gjertsen, Otto Jespersen og Gutta i Team Antonsen skapte debatt i 2004, da det ble harselert med Psykisk syke og overvektige politikere, og media personer med andre skavanker. Mange husker nok at det bla. ble vitset om Arve Opsahls amputasjon.

nfi_3879_014025600_1177919027

Det jeg ser på som det værste eksempelet, er Otto Jespersen sin avsluttningsmonolog på Torsdagsklubben, der han vitset om Mia Gundersens overgrep.
Jeg mener at Otto Jespersen ikke kan være en mann med mye innsikt i hvordan en voldtekt påvirker livet til et menneske.

Men hvor skal egentlig grensen gå?
Det er helt politisk ukorekt å vitse om innvandrere, for da er man rassist. Og le av ”døde baby” vitser eller om annen form for død, da er man morbid. Men de fortelles og folk ler av det.
Hva skjer når man vitser om voldtatte?

For ikke lenge siden ble den Amerikanske stand up komiker og programlederen Daniel Tosh, satt på prøve om akkurat dette. Dette skjedde under en forestilling sommeren 2012.

Underveis i er standup show, spurte han hva publikum ikke likte at det ble vitset med. Da en kvinne i salen svarte voldtekt, sa han til publikum at det hadde vært artig å se 5 menn i salen utføre en gruppevoldtekt på kvinnen. Venninen til kvinnen la dette umiddelbart ut på sosiale medier og Daniel Tosh fikk mye bråk. Det endte med at han måtte ut å beklage hendelsen i media. I etterkant fikk han også omskrevet et annet tv-show han jobbet med, slik at det ikke ble vitset om voldtekt.
Daniel Tosh er veldig drøy og programmet hans Tosh.O er et tv-program man ikke kan være spesielt hårsår, når man ser på. Personlig liker jeg både programmet og programlederen.

daniel-tosh-60
Problemet mener jeg blir når vitsene skal være så drøye at de oppfattes som mobbing, og trekker folk så langt ned at konsekvensern kan bli selvmord. Er det egentlig morsomt å le av folk som sliter med selvmordstanker, skam, selvbebreidelse osv?
Klart man bruker «galgen humor» i hverdagen. Ofte gjør man dette for å takle og mestre psykiske problemer. Er det da lov, når man gjør det selv? Hvem andre har rett er det å tråkke ned folk som har opplevd slike traumer, som voldtekt er? En annen side av saken er om vi skal bli så moralistiske i dette samfunnet, at det ikke er ”lov” å spøke om noe. Er vi for hårsåre? Kom med kommentarer.

2 tanker på “Humor på bekostning av voldtatte

  1. Hvordan budskap gir vi våre barn og neste generasjoner når vi sier det er ok å spøke med noe så alvorlig som voldtekt. For de som ikke har opplevd det er det tydeligvis greit å spøke rundt om dette. Jeg tenker spøken legger seg dersom deres eget barn utsettes for overgrep og ønsker sitt eget liv vekk fordi mor eller far ser på dette som humor! Vi er absolutt ikke blitt for hårsåre, vi er blitt for egoistiske og driter i om vi støter andre. Det er flott om voldtektsforbrytere får for seg at komikere mener det de driver med er gøy og kan gjøres humor av.

  2. Tilbaketråkk: Humor på bekostning av voldtatte v.2.0 | VOLDTATT MANN

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s