Det gjelder ikke bare kvinner

dixibilde

I går ble jeg intervjuet i forbindelse med at jeg som mann, er bruker av Dixi – Ressurssenter for voldtatte. Gruet meg veldig til dette, men det var også på en måte greit å få snakket litt. Vet jeg er mye sterkere nå enn noen gang. Jeg vet at det er gjerningsmannen som skal skamme seg for det han har gjort. Og føler meg mer rustet til å kunne fortelle historien min nå en for bare noen måneder siden. Håper intervjuet ble bra og gjør slik at andre kan se at menn også opplever voldtekt, og at det finnes et tilbud for oss der ute.

Jeg kan ikke si så mye om intervjuet, men jeg legger det ut her når det er publisert. Det kommer i Mai. Ikke for å røpe for mye, men da jeg ble intervjuet kom temaet om det er «veike» menn som blir voldtatt og opplever overgrep. Da kom jeg til å tenke på noe jeg leste i forbindelse med kvinnedagen 8. Mars. Trine Jonassen skriver et innlegg i avisa om at årets kvinnedag i Bodø burde handle om å slå tilbake mot voldtektsbølgen. Bakgrunnen er de mange overfallsvoldtektene i Bodø. Og engasjementet til Avisa Nordland, for å stoppe voldtektene.

Dette skriver Trine Jonassen:
-«Dessverre handler årets kvinnedag i Bodø om noe langt mer primitivt. Den handler om vold og det er enda verre enn vold; Voldtekt. Voldtekt er per definisjon den ypperste krenkelsen mot et individs frihet. Voldtekt er basert på kjønn. Og ideen om at kvinner og menn er tillagt forventninger om spesielle egenskaper og oppførsel på grunn av vårt biologiske kjønn, lever i vårt likestilte samfunn, i beste velgående. Altså et sosialt konstruert kjønn. Og selv om dette for det meste skjer på et ubevisst plan, påvirker det i høy grad våre liv, tanker, handlinger og selvforståelse. Det sosialt konstruerte kjønn kan i høyest grad bidra til å sette grenser for menneskers frihet. Så hvor frie er vi egentlig? Når en mann kan velge å krenke vår frihet basert på kjønn, lever vi fremdeles – til tross for 100 år med stemmerett og likestilt arbeidsliv – i et kvinnefengsel.»

Photo 12.03.13 16 07 31

Dette er i utgangspunktet en fin artikkel og gir rom for ettertanke, desverre greier ikke jeg som mann, som har opplevd voldtekt se bort ifra at Jonassen får det til å virke som at alle overgripere er MENN og at alle offere er KVINNER. Jeg er fullstendig klar over at innlegget er lagt ut 8. Mars, og at det er rettet mot kvinner på kvinnedagen. Men denne stigmatiseringen og generelle holdningen samfunnet har, gjør det ikke lettere for gutter/menn som har blitt utsatt for overgrep og voldtekter å stå frem og søke hjelp. Snarere tvert i mot.

Videre skriver hun:
-«Jeg er mamma til to. En stor jente og en liten gutt. Og jeg mener det er på tide å kjempe. Det er på tide å slå tilbake. Vi kan ikke godta at våre mødre, søstre og døtre går rundt som ofre i egen by.»

Jeg mener det er på høy tid at samfunnet ser på voldtekt som noe som kan ramme alle mennesker. Ikke bare kvinner. Hverken kvinner eller menn skal gå rundt å føle seg som potensielle offere. Voldtekt ikke er basert på at det er en svak part. At en som har lyst til å forgripe seg, kan få det til uansett, med hjelpe midler, samarbeidspartnere eller på annen måte greier å sette offer ut av spill til å gjøre motstand. Jeg mener at verden er ikke så svart/hvit som Trine Jonassen beskriver den.

Hva mener du?

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s