Ord jeg skulle vært foruten

 

20130409-172338.jpgSiden jeg er åpen om hva som har skjedd meg, er det ofte jeg hører og irriterer meg over, ulike ord folk sier. Ord som egentlig ikke passer inn i situasjonen min og rundt det å ha opplevd voldtekt. Ordet Tabu feks. brukes ofte i forbindelse med at det er vanskelig å snakke om overgrep mot menn. Tabu i ordets rette forstand forklares slik i leksikon:

– «Tabu er et kraftig forbud mot en bestemt handling bygd på troen eller forestillingen om at en slik oppførsel enten er for hellig eller forbannet for vanlige mennesker eller enkeltindivider, under trusselen om en overnaturlig, guddommelig straff.»

Det jeg tolker dette som, er at å oppleve voldtekt som mann, er forbudt, fordi man kan få straff av gud for handlingen. Dette er veldig likt synet man har bla i India om voldtekt. Kvinner som blir voldtatt, har skylden for det. Det er de som skal straffes. Derfor ville ikke jeg brukt ordet Tabu, jeg kan ikke se at det er min skyld at jeg som mann er blitt voldtatt. kanskje det er bedre å bare si at det er et vanskelig tema å snakke om?

Offer er et annet ord. For min del er det et ord som jeg helst ikke vil bruke om meg selv, dette fordi jeg synes det utrykker svakhet. «Offer» brukes ofte om den som har opplevd en voldshandling eller voldtekt. Man er et voldsoffer og kan få en voldsoffererstatning. Ordets rette forstand er i grunnen enda værre. «Offer, religiøs handling som består i å bringe en gave eller overdra, overgi noe, oftest til en guddom, for å opprette eller vedlikeholde kontakt mellom giver og mottager.» Jeg har hverken gitt meg selv i gave, for å opprettholde en kontakt med gjerningsmannen, ei heller er han guddommelig. Jeg er blitt utsatt for noe, så derfor synes jeg det er bedre å bruke ordet, «utsatt»

Hva synes du?

2 tanker på “Ord jeg skulle vært foruten

  1. Jeg syns at du har helt rett, ordet offer, hvis man tenker på betydningen, er ikke gjeldende. Egentlig ganske provoserende.

  2. Tilbaketråkk: VG intervjuet ikke alle fikk lest | VOLDTATT MANN

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s