Kognitiv terapi

20130225-155045.jpg

«Kognitiv terapi er en korttidsterapi som særlig fokuserer på tanke- og handlingsmønstrene våre, konsekvensene disse har for våre følelser og videre hvordan vi kan oppleve dem som kroppslig ubehag. Vår oppgave sammen med deg, er å utforske dine erfaringer. Det vil si grunnlaget for tankene dine og atferden din. Sammen kan vi etablere andre og mer hensiktmessige måter å tenke, handle og regulere følelser på.

Ved start av terapien kartlegges og avtales det hvilke problem som skal stå i fokus for terapien og hvilke forandring man skal oppnå. Kognitiv terapi er et samarbeidsprosjekt mellom terapeut og klient og sammen legges det til rette for øvelser (atferdseksperiment og eksponeringstrening) i terapien eller i den enkeltes hverdagssituasjon. Kognitiv terapi er en aktiv, strukturert – her og nå orientert terapi.

Kognitiv terapi er godt dokumentert. En betydelig mengde internasjonal forskning støtter at kognitiv terapi virker og er effektive i arbeid med styrking av egne ressurser, problemlette og symptomreduksjon. Aaron T Beck lanserte følgende hypotese: vår atferd og våre følelser påvirkes av hvordan vi oppfatter og opplever hendelser. Det er ikke en spesiell situasjon som bestemmer hva vi tenker, gjør, føler og kjenner men måten vi konstruerer situasjonen på.» Står det å lese hos Senter for kognitiv praksis.

Det å utfordre angsten kan være vanskelig. Spesielt i den situasjonen jeg har vært i. Nå har jeg prøvd litt. Vært i ubekvemme sosiale sammenhenger, jeg ellers aldri ville turdt å nærmet meg. Jeg har vært i noen møter å møtt ukjente mennesker og jeg har prøvd det å dele ut løpesedler for et politisk parti. Jeg har overlevd, men kjente begge disse situasjonene gjør meg veldig sliten i hodet. Jeg kjenner angsten som en kraftig knute i mellomgulvet, jeg svetter og er klam i hendene. Det er ubehagelig, men er nok det som må til for å kunne fungere fremover.
Jeg har ikke turdt å si så mye i de sammenhengene, men selvsagt har jeg måtte svare om noen har spurt meg. Dette er veldig pressede situasjoner for meg. Jeg føler jeg blir eksponert, men likevel føler jeg det er viktige ting jeg har deltatt i. Det er lettere å trene på disse tingene nå om dagen, fordi jeg ikke er like deprimert som tidligere. Om ikke noe annet skjer å jeg får tilbakefall, kommer jeg til å engasjere meg mer fremover for også trene på å kontrollere angsten. Sliter fremdeles med mange ting jeg har angst for.

2260

1 tanke på “Kognitiv terapi

  1. Kognitiv terapi er nok et veldig bra virkemiddel. MIndfulness og meditasjon kan også være svært nyttig for å bekjempe angst og problematiske følelser. Meditasjon er også suverent når det gjelder å forløse traumatiske følelser. Det kan vanskelig å nå inn til traumet fordi kroppen har «låst seg» og skapt en beskyttende mur rundt følelsene. Meditasjon løsner opp dette slik at traumet blir gjennomlevd samtidig som det bygger en mental evne til å tåle å føle det. Essensen er å våge å stå fult og helt i det man føler uten å prøve å endre det. Å ikke flykte fra eller klamre seg til noe, men bare være i øyeblikket og akseptere at man føler det man føler. Meditasjon hjelper en å gjøre det på et veldig dypt plan og da helbreder psyken seg av seg selv. «Hullet» man kan føle i sitt hjerte fylles automatisk opp.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s