Om åpenhet

Photo 14.05.13 21 57 00

Åpenhet kan være vanskelig.

Når jeg både har truffet og hatt samtaler med mennesker som har opplevd voldtekt og overgrep, fortelles det stadighet om vanskeligheter med instanser som er der for å hjelpe oss å fungere igjen. Det kan være alt fra saksbehandlere hos NAV, politi, arbeidsgivere og fastleger. Har man båret på en hemmelighet i mange år eller rett og slett synes det er for personlig og intimt å snakke om, kan det være lurt å åpne seg for noen man har nært først og fremst.

For min del, slet jeg med å dele alt hos fastlegen og hun forstod nok ikke alvorlighetsgraden av problemene mine. Om du skal ta det et steg videre fra å snakke med venner, kan det å snakke med noen på Dixi-Ressurssenter for voldtatte være godt. Det også kanskje lettere å åpne seg der, fordi der er det personer med kompetanse og selvopplevde historier å snakke med. I NAV systemet har jeg hele tiden vært åpen, å føler at åpenheten min har vært avgjørende for behandlingen min i det systemet. Hører ofte fra andre utsatte at de føler de blir presset til situasjoner som kan forverre helsen deres. Da kan det være avgjørende å fortelle de hvilken plager man har, og hvilken opplevelser man har gjennomgått. Min erfaring er at saksbehandler får mer grunnlag for hvordan man opplever arbeidslivet, og møte mennesker i tiden etter voldtekt, om de vet du er utsatt og ikke «bare» har en psykisk lidelse på papiret.

Man kan desverre ikke garantere for at alle møter åpenheten din med velvilje, raushet eller medmenneskelighet, men da har iallefall du prøvd. Husk at ikke alle har taushetsplikt også. Saksbehandler hos NAV, terapeuter og fastlegen din har det. Men desverre ikke alle innenfor arbeidslivet som behandler slikt på riktig måte. Om du ikke ønsker å være åpen er jo dette helt greit også. Det er kun du som setter begrensningene for ditt liv.

Photo 14.05.13 13 03 10

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s