Om å anmelde politiet

8434770327_31de8fe7d5_z

På Torsdag fikk jeg dette brevet fra Politiadvokaten i Oslo. Her forklarer de henleggelsen av min sak, med sen anmeldelse, for lite informasjon om gjerningsmannen og dårlig med bevis. Hadde politiet gjort jobben sin for 2 år siden, mener jeg de hadde de hatt nok av bevis for å finne gjerningsmannen. I brevet skriver de at en mobiltelefon er en lett omsettelig vare, og kan ha havnet i andres hender på kort tid. Politiet fikk gps sporingen mindre enn et døgn etter hendelsen, telefonen var låst og ubrukelig.

Jeg føler jeg ikke har blitt tatt på alvor i mitt møte med politiet, da jeg skulle anmelde forholdet hos Sentrum politistasjon. Hun som tok imot anmeldelsen må også ha trodd at jeg frivillig hadde hatt seksuellomgang med gjerningsmannen, på tross av at jeg forklarte henne at jeg var ufrivillig neddopet. Noe som taler for at sex også var ufrivillig. Om politiet hadde tatt meg på alvor, ville en rask etterforskning frembragt bevis som hadde vært avgjørende for saken min.

At vakthavende politi ikke har hatt den kunnskapen om hva voldtekt er, har gjort at de bevisene de etterspør i anmeldelsen, har forsvunnet. Er dette forsømmelse av arbeidet, eller er dette å utføre uaktsomhet i tjenesten ?

Jeg har vurdert å anmelde politiet, for å utføre grov uaktsomhet i tjenesten.  Det som omhandler dette i Straffeloven, er disse paragrafene :

Straffeloven 1902 § 118 rammer offentlige tjenestemenn som ved misbruk av sin stilling hindrer at noen blir domfelt eller idømt riktig straff, eller som uriktig unnlater å forfølge en straffbar handling. Skyldkravet er forsett. Overtredelse straffes med tap av tjenesten eller med hefte eller fengsel inntil tre år. Under særdeles formildende omstendigheter kan bot anvendes.

Straffeloven 1902 § 120 rammer offentlige tjenestemenn som gir et offentlig dokument et uriktig innhold, for eksempel ved å anføre en usannhet i en protokoll. Skyldkravet er forsett. Straffen er tap av tjenesten eller fengsel inntil tre år. Dersom tjenestemannen har handlet i den hensikt å skaffe seg eller andre uberettiget vinning, er straffen fengsel inntil seks år.

Spesialenheten for etterforskning av politisaker er stedet der man kan anmelde politiet.

I deres retningslinjer for å anmelde politiet står dette :
«Dersom du mener noen i politiet eller påtalemyndigheten har begått en straffbar handling, kan du anmelde forholdet til Spesialenheten. Vi gjør oppmerksom på at klager på kritikkverdige forhold i politiet faller utenfor Spesialenhetens arbeidsområde. Slike klager skal rettes til politiet.» Her kan du lese mer om dette.

Jeg sendte derfor en e-post til spesialenheten å spurte om måten politiet møtte meg, da jeg anmelde første gang er kritikkverdig eller ulovlig.

Det som også er ironisk, er at politiet har en egen veileder for voldtatte. I denne brosjyren står det hva politiet ønsker at utsatte skal gjøre, i etterkant av voldtekt. Denne veilederen er god den. Problemet er at om politiet ikke selv vet hva voldtekt er, er det rart at de gir disse rådene.
Jeg ser på det også som veldig diskriminerende, at hun som tok i mot anmeldelsen antok at jeg som mann ikke kunne ha blitt voldtatt.

Kom gjerne med kommentarer.

2 tanker på “Om å anmelde politiet

 1. Spesialenheten vil «etterforske» saken fra en annen vinkel enn du har anmeldt, og finne ut at det ikke har forekommet straffbare forhold.
  Så må du klage til Riksadvokaten, som i beste fall vil være SVÆRT forsiktig med å fastslå at Spesialenheten har etterforsket noe annet enn du anmeldte, men helst forholder seg til det Spesialenheten fastslår, og det aller meste du kan håpe på, er mild kritikk av de opprinnelige forholdene.

  Dette systemet fungerer ikke. Politiet kan skrive falske rapporter og avhørsprotokoller som er ukjent for dem som skal være avhørt, unndra bevis mm, uten at det får noen konsekvens.

  Noen få har våget å snakke om realitetene, som professor Gottschalk ved Handelshøyskolen BI:
  http://www.vg.no/nyheter/innenriks/artikkel.php?artid=10047499
  eller hovedverneombudet i PU her:
  http://www.vg.no/nyheter/innenriks/artikkel.php?artid=10067766

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s