Lynsjestemningen brer seg

resize.ashx

Hver gang en kjent overgriper blir eksponert i media, startes en prosess der media får vann på hjulet fra folket. Det minner om en lynsjestemning der man nærmest ønsker å henge de på torget. Helst før noen er dømt.
Media følger opp å lager et sirkus uten like og overgriper blir hovedattraksjonen.

Det presset overgriper har opplevd fra media, blir i ettertid oppfattet av rettssystemet som formildende og «en del av straffen». Historien gjentar seg, og vi lærer aldri.
I etterkant når man har fått straffeutmålingen av en rettsak, roper folk høyt om lengre fengselsstraff og måten straffen blir utført. Man vil jo helst at en overgriper skal råtne i et hull i 100 år, og folk både lengst til venstre og høyre går hand i hand i tog.

Alle straffeutmålinger er individuelle, dette er hva straffeloven sier:

«Voldtekt (§ 192) har en strafferamme på fengsel inntil 10 år, noe som innebærer at foreldelse inntrer 10 år etter at det straffbare forholdet er opphørt. Dersom voldtekten innebærer samleie, eller fornærmedes hjelpeløse tilstand er fremkalt av gjerningspersonen, kan fengsel inntil 15 år idømmes. Foreldelsesfristen i denne type saker er 15 år. Særlig grove voldtekter som nevnt i lovforslaget § 192 tredje ledd har en strafferamme på 21 år. Foreldelse inntreffer da først etter 25 år. Grov uaktsom voldtekt kan straffes med fengsel inntil 5 år, eventuelt 8 år ved skjerpende omstendigheter. Foreldelse inntreffer i begge tilfeller 10 år senere.»

Problemet er at de fleste voldtektssaker aldri når rettsvesenet. Personlig er jeg veldig lei denne vinklingen i fokuset på voldtektssak. Vi burde bruke vår tid og energi først og fremst på politiske saker som omhandler den utsatte. Bedre rettighetene for utsatte i rettsvesenet. Ta bort foreldelsesfrist og øke kompetansen om overgrep og voldtekt i statlige etater. I annen rekke kan man jobbe med hvordan straff og straffeutmåling fungerer. Dette er saker det er viktig å ha fokus på hele tiden. Det hjelper ikke å rope heng han, hver gang Tv2 eksponerer en overgriper. Dette er ofte spekulativ underholdning, forkledd som nyheter. Jeg har tidligere skrevet et innlegg om hvordan MAX tv programmet «Insider», lagde en episode der de avslørte en overgriper.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s