Hvordan kaste bort en dag på et NAV kontor.

NAV

Har ikke hatt de dårligste opplevelsene med NAV og heller aldri personlig blitt kalt for arbeidssky, lat eller tilsvarende av andre, når jeg forteller at jeg er i NAV systemet.

I media de siste dagene er har det vært mye fokus på hva som skjer våren 2014, da ca 70.000 av de første som gikk over i arbeidsavklaring vil samtidig miste retten til dette. I den forbinnelse kom jeg over denne bloggen. Les historien til Marita og om hvordan NAV har forberedt seg lite på det som kommer til å hende. De som jobber der vet ikke selv hva de skal tilby. Les også kommentarfeltet og se hvordan holdninger folk har til syke mennesker som er i NAV systemet. Det råder en holdning blandt visse mennesker om at vi som er NAV brukere, er late, arbeidskye og at vi utnytter systemet. Det er forferdelig at folk med psykiske lidelser blir satt under slikt press, usikkerhet og også kommentarene fra uvitenede mennesker.

Om jeg som NAV bruker ønsker å utnytte systemet, svar meg på dette: hvorfor vil jeg utsettes for å nedverdige meg selv ved å utlevere mine personligste opplevelser til ukjente? Man må faktisk være svært åpen om sine lidelser hos saksbehandler. Ting du ikke vil fortelle dine nærmeste venner en gang. Husk på at i NAV-systemet må du kjempe for dine rettigheter, være frisk nok til å bevise at du er verdig den hjelpen du har krav på. 

Og Hvorfor vil noen frivillig bruke opp en dag av livet på et NAV kontor, for så å gå hjem uten å få hjelp til noen ting? Dette hendte faktisk meg idag. Jeg dro på NAV Grorud i 10-tiden. Det var lite folk der? tok en kølapp å gikk til skranken. Fikk først snakke med en mann i skranken, der jeg fortalte situasjonen min. Jeg har et vedtak om utdanning jeg trenger å diskutere med min saksbehandler. Mannen bak skranken fant ut at saksbehandleren min Arve ikke var tilstede, men jeg kunne få snakke med en veileder.

Vel inne hos veilederen var det første jeg fikk beskjed om at «jeg er bare vikar for hun som opplevde knivstikking» så han kunne ikke svare på spørsmålet mitt. Han var riktignokk hyggelig, men snakket mest om irelevante ting som store trær i Groruddalen og om knivdramaet og at alle kunne få en murstein i hodet. Han sa han kunne legge inn en melding til Arve om problemstillingen min.

Da det viser det seg at Arve har sluttet å jobbe der for lenge siden. Men at jeg har fått en ny. Den nye saksbehandleren min heter Audhild, opplyser han meg om. Han sier han kan sende melding til henne istede. Jeg får også vite at hun er på huset. Jeg takker for hjelpen å går til skranken på nytt. «Hei, nå har jeg funnet ut at saksbehandleren min Arve, heter Audhild og hun skal være her idag. Kan jeg få snakke med henne?» Sier jeg til denne mannen i skranken. Han svarer at det skal han prøve å få til. «Bare sett deg ned å vent du» sier han. Etter 2 timer begynner jeg å bli rastløs. Blodsukkeret er lavt og jeg er litt irritert. Går for å ta en ny kølapp, for å høre om de har glemt meg. Da står skrankemannen og en annen ved siden av kølappmaskinen å spør om jeg fikk svar på det jeg lurte på. Jeg svarer irritert at nei det fikk jeg ikke, og at nå gidder jeg ikke vente lenger etter rotet hans. Kaster kølappen å går utenfor å tar en røyk.

Går så inn på nytt å tar en ny kølapp. Da kommer han som skrankemannen sto å snakket med bort til meg å sier «er du her ennå?!?». Han begynner å legge ut om hvorfor de ikke kan hjelpe. At de som vanligvis jobber der ikke er tilstede. Jeg spørr om hvorfor de ikke har kompetente folk der. Han ber meg om å roe meg ned når han snakker. Da svarer jeg » du snakker ikke til meg, du snakker nedlatende til meg», han svarer «ja, jeg gjør det fordi du ikke oppfører deg. «det er ikke rart folk klikker på dette kontoret» sier jeg. Da truer han meg med å kase meg ut. Jeg avslutter med «lykke til videre» og går hjem. Jeg er hjemme sånn i halv fire tiden, uten å ha fått utrettet noe.

Ingen orker å gå gjennom slikt tull for ingenting, frivillig. Tenk deg om og sett deg inn i andres historie før du utaler deg, både som ansatt hos NAV eller som medmenneske.

Kan skjønne a de har problemer, fordi folk som jobber der er i sjokk etter at eb kollega ble knivstukket og drept, men da kunne de heller holdt stengt igår. Vi som tillhører NAV Grorud er henvist til NAV Bjerke på Økern idag, fordi de holder stengt. Men om det er bare saksbehandler som kan hjelpe folk, er det meningsløst å dra dit. Jeg gidder ikke høre på en ny fyr som snakker om lykkepiller, trær og mursteiner i hode, istede for å kunne hjelpe meg.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s