Mye på hjertet

BildeTiden har gått med til eksamensforberedelser, eksamen og skolearbeid. Det er mye jobb, men jeg liker det veldig godt. Fin klasse, forelesere og interessant. 

Men har også fått tid til å overvære et foredrag om voldtekt på Institutt for klinisk sexologi og terapi. Foredragsholder denne kvelden var Marianne Sætre, hun er senioranalytiker i politiet og sosiolog. hun er en av kvinnene bak rapporten «Voldtekt i den globale byen» og snakket om anmeldelsesstatistikken og hva den inkluderer av typiske misforståelser.
Det var veldig interesante kommentarer til denne statistikken hun presenterte og som også ble debatert. Hun la bla. annet frem årsaker til økning av anmeldelser i forbindelse med media dekning av «voldtektsbølgen», men også at statistikken viser at anmeldelser som i utgangspunktet ikke er voldtekt (jmf straffeloven) men som oppstår i frykt, gjennkjennelse (smitteeffekt) og hevn, øker.

Det ble diskutert om ikke politi burde ha mulighet til å legge frem straffeloven i forkant av anmeldelse, slik at man ikke tar opp tid og ressurser til etterforskning, fra andre voldtektssaker. Hun hevdet også at i norge har vi en lav terskel for å bli tatt på alvor når vi anmelder, men at det er fortsatt høy terskel for å forstå at menn blir voldtatt. Den lave terskelen viser seg bla. i antall henlagte saker. Dette forklarer mye for min egen sak. At jeg er i gruppen som de tror det er lite trolig har blitt voldtatt, i tillegg til at personen jeg møtte i politiet ikke var polititjenestemann.

Anbefaler alle å sette seg inn i hva som ansees som voldtekt før dere anmelder, men er du usikker, anmeld alltid for å plassere skylden der den skal. Les loven her.

En annen ting jeg tenker på om dagen er hvorfor vi er så forsiktige med å lage plakater og informasjon om forhandsregler for å ungå overfallsvoldtekt. Det går en ransbølge over Oslo, og avisene florerer med tips for å ungå å bli ranet. Det er også snart klart for julebordsesong, med påfølgende sårbare personer som går alene på feil steder, som kan være et lett bytte for overgripere.

Kripos har nettopp lansert kampanjen «kjernekar» som handler om voldtekt. I den forbindelse, og det jeg vet om forhandsreglene man skal ta for å ungå å bli ranet, ønsker jeg å sette opp 10 forhandsregler du bør ta for å ungå å bli voldtatt. Dette er ikke på noe måte et forsøk på å plassere skylden over på den utsatte. Den som utfører voldtekt er i mine øyne alltid den skyldige.

1. Behold sansene dine. Det er lettere for kroppen å gjøre seg klar for angrep eller flukt om du har sansene i behold.

2. Gå sammen. Om mulig, ikke gå alene på steder du ikke kjenner godt.Vær nær vennene dine.

3. Vær en kompis. Du vil hverken at vennen din skal bli en overgriper eller utsatt for voldtekt. Si ifra.

4. Pass på drikken din. Noen voldtekter skjer ved neddoping. Se til drikken din hele tiden.

5. Vær kritisk. Det står ofte mennesker med uhederlige hensikter utenfor utesteder ved stengetid. Prøv å ungå disse om du er alene.

6. Orienter deg. Det er viktig å vite hvor du er om noe skulle hende.

7. Ungå steder uten kameraovervåking. Viktig for bevisene ved voldtekt, men også fordi i slike omeråder er det lettere for overgriper å slå til.

8. Kom deg hjem. Ungå mørke plasser. Om mulig gå der det er andre mennesker, ta en taxi, buss eller lingnende.

9. Tenk på deg selv. Respekter dine egne grenser. Ingen har lov å «ta for seg»

10. Tenk på andre. Du har ikke lov å bare «ta for deg»

Om voldtekt har skjedd: Oppsøk voldtektsmotak med en gang, snakk med noen du stoler på og anmeld voldtekten så fort som mulig.

Jeg er også igang med et prosjekt på Dixi, sammen med en annen bruker ønsker vi å tilby brukere, muligheten for å mestre.

Les mer om brukerstyrte aktiviteter her.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s