Kjære politibetjent

image

Ut ifra hva jeg forstår har ikke politiet noen rettningslinjer i møte med utsatte for overgrep eller voldtekt, utover de etiske rettningslinjene for politiet. Nå snakker jeg om det første møtet med politiet og de møtene som er spontane, og ikke i de møtene der man har avtale for å gjøre anmeldelser hos sedlighetsavsnittet.

Det første møte er ofte med en betjent som står i vakten på politistasjonen ofte i helgen. I mitt tilfelle var møtet på en søndag, med en konsulent som jobbet deltid på sentrum politistasjon. Jeg har selv reagert på at jeg ikke fikk snakke med en politibetjent. Hvordan kan vi være sikre på å bli tatt på alvor i en slik situasjon. I mitt tilfelle ble jeg ikke tatt på alvor.

Det er parfoksalt at politistasjonen jeg tilhører er Stovner, og saken ble vidresendt til en etterforsker der. Stovner politiet fikk mye skryt av Anders Anundsen (Frp) for sitt arbeid med vold, da regjeringen holdt seminar om vold i nære relasjoner. Men hvordan fungerer det egentlig når de har ansatte som ikke ser, eller forstår at det er en voldtekt som har skjedd når en menn anmelder?

220px-Anders_Anundsen_2D_3_2D_3_2E_jpg_DF0000301281_(crop)

Det burde utarbeides klare rettningslinjer for politiet. Idag er det eneste spørsmålet de skal stille «hvilken klær hadde du på?». Dette er ikke for å være dømmende mot kvinnens bekledning, men fordi det er nødvendig å sikre spor på klærne.

Jeg tenker jo en rekke spørsmål hadde vært på sin plass. Har ikke personen vært på overgrepsmotak først å fått det stadfestet, vil det jo være naturlig å avdekke om det virkelig har vært en voldtekt. Mange «feilanmeldelser» kommer i systemet og politiet bruker verdifull tid på dette. Det gjør at viktige spor kan gå tapt i andre saker. Jeg oppfordrer alle som er usikre, å oppsøke politiet uansett. Mitt forslag ville være at man feks kan legge frem loven for personen som kommer for å anmelde, slik at man kan lese igjennom å finne ut om man «går under loven».

image

Hvis det er slik som i mitt tilfelle, der jeg fortalte at jeg misstenkte at jeg var blitt dopet ned og at det var utørt en seksuell handling. Ville jeg ønsket at politiet stilte meg det direkte spørsmålet: «Har du  blitt voldtatt?».

Hvorfor kan de ikke ha egene rettningslinjer iarbeid med voldtekt og overgrep? Håper noen i politiet kan svare meg. I mine øyne koster ikke dette stort, i forhold til det det koster den feilbehandlede.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s