Historiske ting skjer

20140406-225518.jpg

3. April 2014 vedtok et flertall på stortinget å fjerne foreldelsesfristen for å anmelde seksuelle overgrep som skjedde deg da du var barn. Slike vedtak har ikke tilbakevirkende kraft så dette er et vedtak som kommer til å hjelpe fremtidige overgrepsutsatte barn.

Det er ikke bare en historisk dag men også en lykkens dag for de som har innvolvert seg kraftig i saken og de som har jobbet, snakket, delt historiene sine og kjempet.

Takk for innsatsen Annett B Eck, Svein Schøgren og Wibeke Adelen Grønnlund. Dere har gjort en fantastisk jobb.

Dette er et utdrag av hva Annett i FB gruppen «Fjern foreldelsesfristen for seksuelleovergrep», etter at loven er vedtatt fjernet:

«Lovendringen er vedtatt og det vil bli stille etter stormen.

Det er da viktig for meg å minne om at vi alle har et ansvar videre. Voldtekt og overgrep er et samfunnsproblem og vi alle kan gjøre en forskjell på dette feltet. Tør å snakke, tør å dele, tør å være kritiske i usikre situasjoner og tør å ta eventuelle mistanker videre. Kun slik kan vi få bukt med tabuet rundt overgrep. Jeg kan ikke få sagt det ofte nok: Det er ikke vi utsatte som begrenser åpenheten, det er samfunnet vi lever i. Tør alle å snakke mer åpent, vil flere fortelle sin historie og få mulighet til rettferdig behandling av sak og få raskere tilbud om hjelp. Og like viktig, flere overgripere vil bli konfrontert.

Jeg vil også benytte anledningen til å formidle noe jeg brenner sterkt for. Jeg vil oppfordre alle til å inkludere guttene i samtaler om overgrep. Jeg vil kjønnsfokuset til livs.

Vi hører daglig om vold mot, voldtekt av og seksuelle overgrep mot kvinner. I hverdagslige samtaler og diskusjoner er kvinner og jenter de som er hyppigst og mest naturlig nevnt. Her mener jeg vi gjør en stor feil. Jeg ønsker gutter og menn inn i helheten i vår daglige prat om seksuelle overgrep! At vi ikke gjør det har en effekt som er vondere og mer omfattende enn vi tenker i en vanlig hverdag. Akkurat dette er en av mange grunner til taushet blant guttene.

Jeg kan vise til samtaler jeg har hatt med gutter og menn. Gutter som har skrevet sin historie til meg. Gutter som har blitt voldtatt og utsatt for overgrep. De fleste av dem har aldri fortalt til noen, mange av dem har kun fortalt til meg. De går med et ønske om at noen får vite og at noen vil hjelpe. Men de vil ikke, tør ikke og orker ikke å fortelle – En av mange grunner de oppgir er at de er gutter.

Det er da hjerteskjærende og frustrerende å vite at selve opplevelsen av overgrepene, ettervirkningene, følelsene, tankene og behovene for hjelp er like! Det er lite eller ingenting som skiller tanker og følelser i etterkant av overgrep, om man er gutt eller jente. Det er røde tråder mellom alles historier, vi forstår hverandre på grunn av felles erfaringer. Likevel… guttene kvier seg mer for å fortelle. En forteller at han ble kalt ’lite mandig’ når han tok mot til seg og fortalte en venn om overgrepet.

Jeg vil peke på en viktig ting vi bør ha i minnet. Mange av de som er utsatte menn i dag var gutter når overgrepene skjedde. Vi lar oss lettere appellere til følelser når det er snakk om barn og unge. En liten gutt er et barn, som ei lita jente er. Barn opplever ofte ting likt. Som barn har vi ikke utviklet en faktisk forståelse av de seksuelle forskjellene mellom kjønnene. Det barn opplever ved å bli utsatt for seksuelle tilnærmelser fra en voksen er en overskridelse av kroppslige grenser og sterk trussel mot mental og seksuell trygghet i videre oppvekst. Opplevelsen tilføres et barn og denne opplevelsen dras med videre gjennom hele livet. Skadene er de samme, uavhengig av kjønn.

Voksne menn utsettes også for seksuelle overgrep og det samme gjelder: Skadene er de samme. Jeg har lært å forstå at menn, av mange grunner, kan føle det vanskeligere enn kvinner å fortelle at de er seksuelt misbrukte. Manndommen og stoltheten av en mannlig styrke føles som revet bort. Følelsen av ydmykhet og skam er opprivende. Menn skal være de sterke, de beskyttende, det såkalte ’sterke kjønn. For meg understreker dette viktigheten av å se på seksuelle overgrep som et kjønnsnøytralt problem. Menn og gutter må inkluderes i hverdagstalen for å gi dem en følelse av at de er likestilt kvinnene i denne problematikken. Å ikke la dem være en naturlig del av helheten tenker jeg kan gi en større grobunn for å føle stigmatisering som utsatt. Og redselen for å føle seg stigmatisert vet vi er en grunn alene, også for kvinner, til å tie.»

Nå er jeg på vei til Førde. Ny skoledag i morgen når jeg våkner opp der, etter ni timer på bussen. Det blir nok en fin uke med alle de fine folkene i klassen min. Når jeg kommer hjem blir det å starte salget av leiligheten og starten på det som blir en ny begynnelse. Voldtekten skjedde i den leiligheten.

Selv om jeg har metoder for å holde flashbackene borte, kan jeg ikke unvære å tenke på det som hendte der, nesten hver eneste dag tenker jeg på hvorfor dette måtte skje og hvorfor ingen tror på historien min. Det har vært vanskelig den siste tiden å sove i sengen, og det er ikke så bra hverken for meg selv med dårlig kvalitet på søvn, eller for parforholdet.

Over sommeren ser vi for oss at vi havner i Bergen. Kommer til å kjøpe leilighet der. Noe som korter ned reisetiden til skolen min med seks timer, men best av alt slipper jeg å minnes den grusomme hendelsen den natten i leiligheten.

20140406-224823.jpg

Bilde «Throw the chains away», med tilatelse av Johanna Engen

19 tanker på “Historiske ting skjer

 1. Hei!

  Bra innlegg, nå har jeg anbefalt det på Lesernes VG og du ser det nederst på vg.no

  Er det andre som skriver en god blogg og vil ha mange nye lesere, ikke nøl med å sende en epost til meg på magnea |a| vg.no eller @magneda på Twitter.

  Hilsen Magne i VG

 2. Jeg var på 2 barnehjem i Oslo under krigen og etter krigen, det under krigen var ett helvete. Der ble flere gutter ødelagt av det de den gang kalte tanter. Jeg var 6-7 år gammel og måtte leke meg med tantene og gjorde man ikke det så fikk man seg en mitt i trynet så man nesten satt fast i veggen.

 3. seksuelt overgrep skjer med begge kjønn. å begge må man jobbe for å beskytte. dette problemet må opp i lyset til folk forstår alvoret. lykke til videre

 4. Takk for nok et flott innlegg!
  Har så lyst å fortelle, men aner ikke hvor jeg skal starte….du er en inspirasjon!
  Vidar

  • Du kan jo starte med en anonymisert historie her på denne siden. Send meg gjerne så kan jeg legge ut. Så kan du vise historien til de du stoler mest på å fortelle dem at det handler om deg.

 5. Ble voldtatt av en svært nær slekning da jeg var barn for 70 år siden, skulle ønske jeg kunne kappe hodet av djævelen !

 6. Vi barnehjemsgutter og jenter fikk av stat og kommune erstatning for såkaldt ødelagt barndom. 750,000 fra oslo kommune og 250 000 fra staten. Men det ikke staten og kommuner tenker på at det er ikke bare barnedommen som er blitt ødelagt, Dette sitter igjen hele livet hva man ble utsatt for som barn.Så jeg vil si at stat og kommune har slippet billig fra dette. Det var andre som ikke fikk halvparten av det jeg fikk. Jeg var på 2 barnehjem, det ene var gjeitemyr ved ulevål , det andre hette barnevern. Barnevern var fryktlig.

  • Har lagt det ut nå. Tar noen ganger litt tid å moderere. Utrolig fælt hvordan folk har blitt behandlet i regi av stat og kommune. Det er viktig og et godt poeng å få frem at erstatningene er håreisene, banale og føles ofte nedverdigene. Det at en erstatning ikke boter på skaden som har skjedd er helt forståelig. Viktig å få disse historiene frem i lyset.

 7. Så utrolig sterkt gjort av deg og stå frem med dette, det trengs flere som tør for som du skriver du er desverre ikke alene!!! Og at det er en «skam» at det er gutter dette hendte og hender med er jo helt hårreisende 😦 Det har INGENTING med hvilket kjønn det er….det er SJELEN som er voldtatt…det er mennesket…barnet…den uskyldige, spiller ingen rolle om det er hun eller han, det skal IKKE skje uansett 😦

  Får helt vondt inni meg.

 8. Sønnen min er blitt utsatt for grov vold og grove seksuelle overgrep av en mann som han måtte møte hver dag i forbindelse med skolen. Da han var 6 år og gikk i 1.klasse.. nå er han 8 år. Han går til traumebahandling hos BUPA og politiet har full etterforskning. Både vi og han har vært i politiavhør og møter hos barnevern og BUPA. Han blir tatt godt hånd om, men grunnen til at det var han som ble utsatt for disse overgrepene, var fordi han er en gutt. Han sa det selv at «det er så rart at han mannen bare liker små gutter og ikke små jenter». Så jeg tror det er vel så mange gutter/menn som opplever dette! Stå på alle dere der ute som har opplevd dette. Si det til noen! Vi hadde ikke klart oss uten hjelpen fra BUPA. Du blir tatt på alvor når du kommer med sånne ting. Lykke til!!

 9. Alle hatefulle, lite gjennomtenkte og støtende innlegg, kommer desverre ikke ut i kommentarfeltet. Det gjør heller ikke kommentarer utenfor temaet.
  Mvh Kent A

 10. Helt utrorlig, folk som har fått omtrent ødelagt hele sitt liv blir pågrunn av hva de måtte gjennom som barn , blir avspist med rundt 1 mill, mens folk som blir ødelagt i voksen alder , mener da de som ble ødelagt i nordsjøen får flere milloner. Hvor er fornuften?

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s