Grip eller skap dagen

harstad

På skolen denne samlingen, hadde vi blandt annet om åndelig og eksistensiell omsorg. Det går ut på å vise interesse for, og å legge opp til at pasienten skal kunne gjennomføre det han eller hun trenger for å oppnå åndelig omsorg. Den åndelige omsorgen er viktig for noen for å ha et verdig liv, også i sluttfasen av livet. Det kan være seg å utføre religiøse handlinger eller bare hverdagslige ting som å få med seg nyheter, sport eller høre musikk som gir ro for kroppen.

I den sammenheng dro foreleseren Erling Nydal (som forøvrig er utdannet prest) fram begrepet «grip dagen», og motsstykket «skap dagen», som han mente var det nye. Selv om Alf prøysen sang om dette i sangen «Du skal få en dag i mårå«, der han synger om å skape morgen dagen. Foreleseren forklarte det slik: «Grip dagen» betyr at dagen er der ute og vi må ta del i den som en del av noe større. Altså sammarbeide for å få en fin dag. «Skap dagen» vil si at når dagen kommer, er det bare du som bestemmer hvordan den skal bli.

Dette fikk meg til å tenke over at det å bruke begrepet «skap dagen», blir mer egoistisk og kan virke ødeleggende. «Skap dagen»» er individuell tankegang. «Hver mann er sin egen lykkes smed». Tenk feks å si at en som blir utsatt for overgrep, skapte sin egen dag. Altså selv skaper den jævligste dagen i sitt eget liv.

Den noe mer sosiale tankegangen bak begrepet «grip dagen», appelerer nok mer til meg.  Jeg har mer tro på at vi trenger og er avhengig av hverandre for å bli godt ivaretatt, og at det med erfaringsdeling er en positiv egenskap vi bør sette høyt. Tenker vi oss ettervirkninger av voldtekt, med psykiske lidelelser og begrepene, tenker jeg det det ville være helt forferdelig om man ble overlatt til seg selv til å «skape dagen». Man lever et liv der mye dreier seg om skyldfølelse, lavt selvbilde og angst/depresjon problemer. Å skal da på engenhånd bestemme hvordan dagen blir. At noen mener man er alene om valgene man har tatt. Dette flytter skylden over på den utsatte og man etterlater de til å fikse opp i problemene på egenhånd.

Photo 22.03.14 23 04 22

Bilder med tilatelse fra Johanna Engen

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s