Vi bør ikke gradere straff etter alvorlighetsgrad av voldtekt

resize.ashx

I mine øyne er alle voldtekter like alvorlige. Senvirkningene hos den utsatte er som oftest det samme. Skyld, skam, angst, traumer, flashbacks, depresjon mm. Hvordan skal man gradere lidelsene til folk? Jeg mener vi bør gradere straffen etter overgriperens evne til rehablitering og hvor alvorlig syk personen er. For så å la overgriperen komme ut i samfunnet på nytt, etter sonet fengselstraff eller behandling for psykiske lidelser.

Det er nok ganske sammensatt hvorfor en person blir overgriper. Mange unge mennesker vet ikke engang at de trår over grensene til andre. Det kan gjøre de til overgripere uten at de egentlig ønsket det.

Andre kan være overgipere fordi de selv har egne traumer, psykiske lidelser osv. Noen kan føle de blir påtvunget sex i relasjoner og dermed blir partneren en overgriper og slike saker kan tilogmed begge parter være den som påtvinger sex, begge parter føler seg utsatt på et vis.

Problemet er at noen ganger er ikke verden så svart/hvit.
Det med unge mennesker og grenser er ene å alene fordi de ikke har kunnskapen. Det burde satses på undervisning om voldtekt og overgrep i skolen.

Selvsagt er det mennesker som utøver makt og maktmissbruk. Det betviler jeg ikke.
Men jeg mener at straff i Norge, ikke ene å alene bør handle om å sperre noen inne i fengsel og utenfor samfunnet til evig tid. Det bør vel så mye handle om å holde de unna samfunnet, til samfunnet er trygge på at de ikke utfører overgrep på ny. Altså like så mye beskytte samfunnet mot handlingen. Da mener jeg at psykiskhelsevern er den rette veien og «straffen» for noen. Dette bør selvsagt vurderes i det enkelte tilfellet og av sakyndige.

De bør få hjelp med de underliggende faktorene for hvorfor de begår overgrep. Alle er forskjellige og alle har ulike grunner for handlingene sine. Vi må aldri glemme å gi alle en rettferdig rettsak ellers undergraver vi alles rettssikkerhet. Det er jo nettopp rettssikerheten som er viktig for den utsatte også. Det å bli trodd, det å komme frem med saken sin etc. Det blir vanskelig å kjempe for det om jeg skulle ment at overgriper ikke har rettssikkerhet også. Jeg ønsker ikke at han som voldtok meg skal råtne i et høl, men at han skulle blitt stilt for retten, for så å få mulighet til å komme ut i samfunnet på nytt etter endt soning og rehabilitering, på lik linje med deg og meg.

underthebridge

Bilde med tilatelse fra Johanna Engen

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s