Du gjør bare ting værre

392172_Leskur_Boards_gutt_118,5x175cm2.jpg (730x1078)I mitt engasjement i voldtektsaken møter jeg utrolig mye flotte og fine mennesker. Mange engasjerte, gode mennesker. Aktivister, familiemedlemmer, venner av utsatte og utsatte selv.

Utsatte som forteller grusomme historier om overgrep som de aldri har snakket om før, og utsatte som har kommet langt frem i prosessen, som nå lever et helt normalt liv. De fleste utsatte har opplevd overgrep som har blitt utført av mennesker de trodde de kunne stole på. Utført av kjærester, samboere, familiemedlemmer, naboer men også ukjente. Fellesnevnere er at hver eneste historie er unik, både i utførelse og i hvem som har utført handlingen. Om det er en kvinne, jente, gutt eller mann, så er den personen en overgriper.

Desverre møter jeg også av og til på  de trangsynte og ensporede menneskene. Mennesker med lite eller ingen vilje til å være med å endre sin tankegang, eller måte å snakke på rundt det å ha vært utsatt for overgrep og voldtekt. Folk som i utgangspunktet burde ha et videre begrep. Folk som tror de hjelper og gjør en god gjerning, men stadig ytrer en forståelse og en ødleggende holdning, om at overgrep og voldtekt er noe som utøves av menn, mot jenter og kvinner og bare det.

For ikke lenge siden kommenterte jeg i kommentarfeltet på kronikken «Det er aldri kvinnens feil», der en person fra JURK (Juridisk rådgivning for kvinner) hadde skrevet at hun hadde et ønske om at menn var mer med i kampen mot vold i nærerelasjoner. Samtidig som hun ønsket dette, hadde hun som mange andre, et veldig ensidig fokus på at det er mannen som alltid er forbryteren og kvinnen som alltid er offeret. Hun mener det aldri er kvinnens feil. Men hva når det er hun som er overgriper spurte jeg.

Det tok ikke lang tid før jeg fikk slengt etter meg at jeg måtte slutte å sutre, sutre om at det ikke bare er menn som utøver psykisk og fysisk vold. En mente jeg hadde ikke talerett siden denne kronikken faktisk handlet om en kvinne og i følge henne vet jo også alle, at kvinner er de svake.

Det handler ikke om sutring om at menn er ditt og kvinner er datt, og jeg mener det kom godt frem da denne personen kommenterte det jeg hadde skrevet. Det handler om at enkelte mennesker har skylapper, å innehar et mannehat som gjør at de ikke ser lengre enn sin egen nesetipp. Det handler om at disse personene er en byrde for utsatte som aldri vil tørre å komme ut med historiene sine, om de får lov å holde på å spre «kunnskapen» om at kvinner aldri er overgriper og menn blir aldri utsatt.

Det har også blandt annet gått en diskusjon om gradering av alvorligheten av voldtekt. At sovevoldtekt skulle handteres som en konflikt i et konfliktråd, på lik linje som en nabokrangel. I debatten har man stadig vekk forståsegpåere som har vært ute i media å kritisert forslaget til psykriateren som kom med utspillet. Vel og bra. Jeg er fullstendig enig i at forslaget hennes om en slags gradering er helt bak mål. Konsekvensene etter voldtekt og overgrep er mer eller mindre like for alle utsatte i ettertid.

Det jeg imidlitid reagerer på er at vi i media stadig blir servert et bilde av at voldtekt utføres av gjerningsmenn og at de utsatte er jenter og kvinner. Dette er jo selvsagt noe media, fagfolk og skribenter bør jobbe med. Det er ikke bare middelaldersk å snakke om at noen voldtektsutsatte er mindre verdige enn andre, men også middelaldersk å snakke om gjerningsmenn og kvinnelige offer. Det heter gjerningsperson eller overgriper og det heter utsatte for overgrep eller voldtekt.

Jeg møter også de som skriker det handler ikke om kjønn. Jo, det er nettopp det det gjør. Det handler om begge kjønn. Det handler om hun som blir overfallsvoldtatt i et smug i byen, det handler om han som blir tvunget til sex, fysisk og psykisk misshandlet av kvinnen han engang elsket. Det handler om han som ble tuklet på av en 10 år eldre jente når han var liten, det handler om hun som ble tvunget til å gjøre ting med onkelen sin.

I en diskusjon under et innlegg skrevet av «kvinneaktivist» Anna Kathrine Eltvik på radikalportal, har jeg prøvd å få svar på en del spørsmål. Hun har fremlagt resultatene i et slags forkningsprosjekt fra storbritania, der en gruppe mennesker ikke klarte se forskjell på utsagn fra manneblader og utsagn fra overgripere. Jeg har skrevet et lengre blogg innlegg her på bloggen også for å svar.

Det eneste svaret jeg hitil har fått er at hun ikke har noe med forskningen å gjøre. Og hun lurer på hvorfor jeg er så opptatt av å fremme at det finnes kvinnelige overgripere, siden jeg er åpen om at min overgriper var en mann.

Det er ikke det det er snakk om kjære Anna. Jeg ønsker å sette lys på at din ensporede retorikk, der menn er svin og kvinner er offer for mannens vold, voldtekt og drap, ikke holder mål. Den har ingen rot i virkeligheten.

Du bør sette deg nærmere inn i hva overgrep er før du kommer drassende med kvasiforskning, som om det er sannheten. Det er kanskje din sannhet. Og en ting til Anna, hva har mitt engasjement med at jeg har opplevd å bli voldtatt av en mann? Kan jeg ikke ha et bredere og mer rettferdig fokus en deg? Hva om jeg har opplevd andre ting? Det vet du ingenting om! Nok en gang ble jeg nødt til å stille noen spørsmål. Men regner med at jeg aldri kommer til å få svar på dem.

Så Anna, om du ikke greier å svare på noen av spørsmålene mine, eller greier å se at voldtekt kan ramme begge kjønn, og kan utføres utføres av begge kjønn. Så ønsker jeg med dette, å be deg vennligst ta med deg kvinneaktivist gjengen din å dra deg langt ut av voldtektsarbeidet. DU ødelegger mer enn DU hjelper til.

524925_10151560494601031_717670714_n

3 thoughts on “Du gjør bare ting værre

  1. Hei! Jeg følger med på bloggen din, og burde nok vært flinkere å kommentere. Jeg er så evig med deg i det du skriver. Jeg er selv en utsatt og det at jeg er en jente har egentlig ingen ting å si. Mine overgripere er av begge kjønn. Jeg tror det er vanskelig for mange å se akurat den at kvinner kan være overgripere. Noe jeg vil prøve å sette mer fokus på i mitt engasjement og min blogg etterhvert. Synes det er flott at du er åpen og setter fokus på dette. Både med at overgripere og utsatte er av begge kjønn. En overgriper er en overgriper…. Åpenhet omkring dette er super viktig. Desvere er det også mange som kommer med utspill som er helt på jordet.

  2. Hei!

    Jeg vet at det er mange folk der ute som bare ikke forstår. Jeg klarer nesten ikke å lese kommentarfelt under artikler om voldtekt, fordi det skjærer meg i hjertet (og får meg til å nok en gang spørre om jeg har overreagert på det jeg selv har blitt utsatt for, selv om jeg vet at jeg ikke har det. Noe som tok meg mange år å forstå) at noen kan lire av seg så mye dritt. Unnskyld språket. Jeg kan ikke få sagt hvor bra det er at du står fram som du gjør, jeg er full av respekt og beundring for det. Skulle gjerne gjort det selv, både for å vise støtte og for å vise at ikke bare overfallsvoldtekt fører til plager for den utsatte, men jeg klarer dessverre ikke. Jeg håper flere skjønner hva det handler om etter hvert, og jeg er overbevist om at hvis det skjer har du bidratt til det. Takk!

    Jente27

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s