50 nyanser av kjedsomhet

Fredag var jeg på kino å så filmen kvinnesakskvinnene reklamerer sånn for. Økonomi sjefen i Nordiskfilm (kinoene i Oslo), kan rapportere om at de forventer ca 10.000 ekstra solgte billetter etter all reklamen og han takker pent.

Photo 13.02.15, 11.59.10

Photo 14.02.15, 02.26.38

(Spoiler alert)

Kvinnegruppa Ottar, kvinnefronten og sist men ikke minst krisesekritariatet(som av en eller annen grunn har slengt seg ut i debatten?!?) Roper høyt om at folk skal boikotte en film de ikke har sett eller ønsker å se. Har det slått dere at dette er en film? Fiksjon? Jeg er motstander av vold, krig og annen drit, men står da ikke på gata å demonstrerer mot filmen Die Hard. Folk ville jo trodd jeg var gal. De råder folk til boikott fordi de tror filmen handler om kvinnefornedrigelse, vold og overgrep. Det siste er jo forsovidt rett, men overgrepet det handler om, er ikke mot noen kvinne, men mot mannen. Rettere sagt overgrepet har skjedd mot han tidligere i livet.

Overgrepet skjedde hovedpersonen som barn og vi presenteres for en mann som har vanskeligheter med å utrykke følelsene sine for kvinner, etter å ha blitt voldtatt av en (noe som er en vanlig reaksjon hos mange overgrepsutsatte). Mannen orker å forholde seg til sex på et følelsesmessig plan, å sex uføres i et lekerom med bdsm utstyr. Forhold og forelskelse er utelukkende. Strenge regler, kontrakter, hjelpemidler og det tekniske rundt sexen er viktigere.

Filmen handler i realiteten om en veldig sterk kvinne, en kvinne med følelser og som ønsker noe mer enn meningsløs sex. Når Anastasia møter Christian Grey, som hele livet har fortrengt følelsene sine fører dette til at hun har makten i sin hule hånd, og han blir mer og mer forført av kvinnen. Hun har makten og han må vike for sine prinsipper.  Filmen peker også på reglene og den gjensidige tilitten i Bdsm.

Så hva er det egentlig kvinnegruppene roper om? Jeg så ingen undertrykte kvinner eller overgrep i denne filmen. Kanskje på tide å løsne på skjerfet i halsen og la hjernen få blod, hvorfor vil dere boikotte? Fordi den forteller en historie dere ikke tror på eller vil annerkjenne, som kvinner som utsetter menn for overgrep? At menn ikke kan ha et vanskelig forhold til sex og følelser?

I mine øyne er filmen middelmådig, platt og ikke så spenstig i sexscenene heller, men anbefaler folk å se den, gjøre seg opp en mening. Filmen er ekstremt hypet takket være kvinneaktivistene, jeg ville foretrukket å se maling tørke, det hadde vært morsommere. Medlemmene i Kvinneaktivistene, krisesekereteriatet og Ottar har ikke rett å utale seg før de har sett filmen.

Photo 13.02.15, 14.40.53

 

3 tanker på “50 nyanser av kjedsomhet

  1. Her er en veldig fin artikkel som forklarer hva det egentlige «problemet» med filmen er: http://theramblingcurl.blogspot.no/2014/02/fifty-abusive-moments-in-fifty-shades.html

    Ja, det er fiksjon, men forfatteren og filmen burde allikevel legge mer vekt på at forhold som dette, i virkeligheten, er svært skadelige og ødeleggende for begge parter. I historien gir forfatteren inntrykk av at hvis en kvinne blir med en manipulerende, kontrollerende kjæreste over lengre tid, så kommer alt til å løse seg. Noe det ikke gjør. Ingen har noen rett til å oppføre seg som Christian Grey bare fordi han opplevde noe fælt som liten, og det er ikke en kvinnes kjærlighet han trenger, men profesjonell hjelp.

    En annen ting er at BDSM i virkeligheten foregår på prinsippet om gjensidig respekt og at man stoler på partneren sin. Christian ignorerer hennes «safeword» og handler utifra sine dårlige erfaringer, som er et STORT nei og ren voldtekt av partneren om man fortsetter etter at de har gitt beskjed om å stoppe. Det er fint å se at BDSM har fått kastet mer lys over seg etter disse bøkene, men den negative siden er at det som skjer i bøkene er helt feil og farlig i forhold til hvordan BDSM skal gjøres.

    Jeg har ikke noe imot at folk ser filmen og leser bøkene, men jeg håper at det kan bli en debatt som kaster lys over hva som egentlig er problemet med historien, da det er tydelig at det er mange der ute som ikke ser hva som er så feil med forholdet mellom Christian og Ana, og dette burde snakkes mer om 🙂

    • Dette du skriver om at han ikke overholder hennes «safeword» stemmer jo ikke overens med filmen.Det må være noe du har fra bøkene. I filmen har ikke Ana gått med på BDSM – avtalen ennå, men har sex med han for å få han til å få følelser, istedefor et følelsesløst forhold til seksualitet(som stammer fra et overgrep, gjort av en kvinne) Filmen skildrer INGEN overgrep mot Ana. Derfor INGEN problem eller noe å snakke mer om (desuten er ikke dette virklighet, noe alle burde forstå). Jeg i mitt innlegg forholder meg til filmens handling, siden jeg ikke har lest, eller kommer til å lese bøkene.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s