8 myter om voldtekt

Bilde 27.04.15, 19.36.13«Er det noen vits å anmelde voldtekt?  En rekke voldtektsofre og eksperter har fått spørsmålet. Svarene de gir er et nederlag for rettsstaten Norge. Aftenposten vil i en serie saker skrive mer om temaet». Dette er innledningen til denne saken: 8-myter om voldtekt i Aftenposten 27/04-15. Artikkelen og Aftenpostens valg av å illustrere kampanjen sin, llegger desverre til grunn at voldtekt rammer kun kvinner. Et lite grep i illustrasjonen gjorde den kjønnsnøytral. Voldtekt rammer begge kjønn og utføres av begge kjønn, dette bør psykologene som har utarbeidet disse mytene vite.

Vær snill å ikke kom med unskyldningen «Denne gangen handler det om kvinnene» eller «Det er jo primært kvinner som opplever voldtekt». Det hjelper ikke de menn og gutter som sitter inne med sine grufulle historier. Tvert imot… dere undergraver deres opplevelser.

Her er mine 8 myter om voldtekt til dere!

1. Voldtekt, overgrep, vold og seksuelltrakasering er bare noe som rammer kvinner.

– Ikke korrekt. Denne Rapporten om Seksuell Trakassering fra NTNU I 2014 ,sier oss at unge opplever omlag like mye seksuelltrakasering, fordelt på kjønn. Jenter og kvinner opplever hyppigere overgrep, og menn står oftere bak overgrep i følge voldtektsstatistikken. Men det vil ikke si at kvinner og jenter er alene om å oppleve.

Photo 03.03.15, 14.42.54

2. Det er bare guttene som trenger opplæring i hvordan de behandler jentene.

– Ikke korrekt. Det viser seg at kunnskap om at alle har egene grenser for hva som er greit seksuelt, er mangelfult bland begge kjønn, når guttene rapporterer å ha opplevd seksuelltrakasering omlag like ofte som jentene, er opplæring nødvendig.

3. Kvinner kan ikke voldta, fordi de må være overlegne mannen fysisk for å få det til.

– Ikke korrekt. Kvinner kan på lik linje med menn drive med psykiskterror og tvang. De fleste voldtekter skjer i nærerelasjoner. Kvinner kan også selvsagt også være overlegne menn fysisk.

4. Ved voldtektav menn må det utføres en penetrasjon med penis.

– Ikke korrekt. Voldtekt kan innebære å bli penetrert med gjennstander. Voldtekt er også etter definisjonen ufrivillig samleie. Kvinner kan feks. utføre sovevoldtekt.

5. Menn liker godt å ha sex, når de tross alt får ereksjon. Derfor er det umulig at det blir ufrivillig.

– Ikke Korrekt. En mann kan få ereksjon under en voldtekt, på lik linje med at kvinner kan føle å bli stimulert til orgasme under en voldtekt. Det vil ikke si at man liker det. Selv om fysiologien viser det, er den største delen av opplevelsen av en voldtekt er psykisk nedverdigelse.

6. Alle menn som voldtas må være homofile og tilhøre et såkalt «homomiljø».

– Ikke korrekt. De fleste voldtekter skjer i nærerelasjoner, festrelaterte og sovevoldtekter. Menn som voldtas og menn som voldtar menn, kan både være hetrofile og homofile. Voldtekt har lite med seksualitet å gjøre.

7. Menn er tøffe og blir ikke like hardt rammet av en voldtektshistorie.

– Ikke korrekt. Guttebarna som er utsatt for overgrep blir en gang voksne. Det viser seg at senvirkningene er sterke og gir mye plager for den enkelte utsatte. Tabu, skam og samfunnsmessig belastning, kan skape ekstra utfordringer for menn som er utsatt for voldtekt og overgrep.

8. Kvinner voldtar ikke sine ektemenn.

– Ikke korrekt. I 2014 utgjorde «relasjonsvoldtekt» 16,5 prosent av alle anmeldte voldtekter, ifølge Kripos. Mørketallene er store.

#Jegharopplevd #bare1av100 #Jegerher

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s