Voldtatt – årets viktigste film

Bilde 26.09.2015, 18.48.17I helgen har jeg vært på Bergen internasjonale filmfestival (BIFF), Der har jeg blandt annet sett premieren på Linda Steinhoff sin doumentaefilm «Voldtatt». Filmen er regisert, skrevet og handler om Linda selv.

Filmen følger Linda i prosessen å anmelde en voldtekt som skjedde henne i tenårene. Dokumentaren tar for seg en rekke ting som omhandler det å leve livet etter voldtekt. Hun tar opp viktige poenger rundt det å møte helsepersonell, politi, rettsvesen og folks holdninger til voldtekt.

Filmen viser bla.hvor vanskelig det kan være å nå frem med anmeldelsen, om man ikke anmelder umiddelbart etter voldtekten. Det blir også tatt opp hvilken myter som finnes blandt folk om voldtekt, hvem er offrene og hvem er gjerningsmannen? Deres syn på hvem som har skylden og hva vanlige folk tror om konsekvenser av en voldtekt. Den viser oss også at begge kjønn kan rammes. Vi treffer også i filmen en gjerningsmann som har klare meninger om hvem som til syvende og sist har skylden for voldtekt.

Som en person utsatt for voldtekt kan jeg lett kjenne meg igjen i det som blir tatt opp. Bagtiliseringen av senskadene etter et traume, plagene som systemet mener at på ingen måte skal være et hinder for alt det presset og stresset man blir utsatt for i anmeldelsesprosessen. Det at man ikke blir trodd av politiet, kontoret for voldsoffererstanting og andre instanser, er noe jeg ser på som meget problematisk. Det burde fokuseres mye mere på dette problemet, da mange som opplever voldtekt føler selvskyld, prøver å glemme, og trenger ofte tid til å tenke seg om før man anmelder. Jeg har spurt meg selv ofte, hvor mange ganger skal man egentlig bli straffet for å bli voldtatt? Det er noe jeg føler denne filmen skildrer godt. Dette er også noe av temaet i den boken jeg skriver om livet etter voldtekt. Filmen er utrolig bra og anbefales på det sterkeste. Dette er en film som den utsatte kjenner seg igjen i, og de som ikke er utsatt, vil få mange «a-ha» opplevelser av. Gratulerer med en fantastisk god film Linda!

Bilde 26.09.2015, 18.58.47

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s