Faktafeilen ingen reagerer på

Stadig dukker et tall opp i kronikker, faktabokser i saker og informasjonsmateriell som omhandler voldtekt. Tallet er 8000 – 16000. Men hvor kommer det fra? Og hva innbefatter tallet?

I 2008 ønsket Stoltenbergregjeringen et økt fokus på voldtekt, bekjempelse av samfunnsproblemet og også en kartlegging av omfanget i forkant av arbeidet med «Handlingsplan mot voldtekt 2012-2014«. Det ble opprettet et voldtektsutvalg som skulle jobbe med disse tingene. Tallet er et ressultat av deres vurderinger og undersøkelser. Handlingsplanen sier altså at man antar at 8000 – 16000 personer i Norge blir voldtatt eller forsøkt voldtatt i året. Altså «personer» som innebefatter begge kjønn og ikke bare voldtekt, men også voldtektsforsøk.

Problemet imidlitid er at spesiellt organisasjoner, men også aviser bruker tallet som de selv vil. Organisasjonene tilpasser ofte ordlyden etter det som passer best til deres agenda. Her er et utvalg av hva som skjer når man gjør et googelsøk på tallet.

Krisesentersekreteriatet har i det minste fått med riktig kilde, men ikke riktig sitat. Og hva skjer når andre bruker tallet. Man går i den fellen at man bruker feil kilde. Her har Amnesty også feilsitert og andre har senere plukket opp sitatet.

Det er IKKE Amnesty norge som står bak dette tallet og de opererer med at det handler bare om kvinner og at tallet bare omfatter voldtekt. Tidligere har jeg gjort amnesty klar over at voldtekt ikke bare rammer kvinner, men de har fremdeles ikke gjort noe med nettsiden sin. Kildekritikk er burde være viktig for organsisasjoner som Amnesty og Krisesentersekreteriatet. Å pynte på eller bevist bruke tallet etter sin agenda er etisk forkastelig. Det fører også til et stort troverdighetstap, så det burde være til deres eget beste å rette opp i feilen. Under er riktig kilde og sitat.

 

Bilde 14.01.2016, 02.55.26

Kilden skal være (Voldtektsutvalget 2008) se hva Voldtektsutvalget er her. Vær vennelig og vær kritisk til kildene dine og hva egentlig tallet betyr.

 

1 tanke på “Faktafeilen ingen reagerer på

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s