Nå får du skjerpe deg gutt

15592339_10153997446762117_1369051246_n

Når man har blitt utsatt for et overgrep er det mange mekanismer i kroppen som slår ut. Skam, skyldfølelse, angst og depresjon for å nevne noen. Dette gjelder både barn og voksne. Ofte kommer reaksjonene en etter en stund,og noen ganger fortrenger man hendelsen hele livet. Dette er ting vi vet.

Alikevel finnes det mennesker som mener at gutter skal skjerpe seg og riste det av seg. Det er fortsatt mennesker som mener at gutta ikke skal føle. Ikke gråte. De skal være sterke. Det er ikke så farlig hva guttene føler, de kan jo ta igjen når de blir voksne, mener noen.

15556083_10153997447057117_2112450418_n

Dette er en skjermdump fra en tidligere britisk dartspiller og sportskommentator sin twitterkonto i November. Han mistet jobben sin etter han la ut «stygge» meldinger om en pågående opprulling av en overgrepssak som omhandlet flere britiske fotballklubber.

Kirkens SOS var for en liten stund tilbake gjester i God Morgen Norge på Tv2 med denne kampanjen http://www.tv2.no/a/8733665/. Jeg tenker det er rart at man må ha slike kampanjer i 2016. Burde ikke foreldrene lære barna sine at det er greit og vise følelser. Burde ikke barn vite at de kan snakke om følelser om man har det vondt? Dessverre er det fortsatt altfor mange som heller sitter inne følelsene, med skammen, skyldfølelsen og det vonde. Noen går heller i graven enn å snakke om det.

Vi nærmer oss jul, mange sitter ensomme med vonde tanker. Noen sliter med selvmordstanker.La oss ta vare på hverandre. La oss gå inn i julen og det nye året uten å stigmatisere og påføre skam hos overgrepsutsatte gutter og menn. La oss bli et rausere samfunn, ikke bare på dette området. 2016 har vært et år med mye fokus på voldtekt i media. Også voldtekt av gutter og menn. Det er bra og det viser at media tar sitt ansvar. Nå er det bare politikerene som står igjen. De står heller på standupscenen å vitser om at noen aldri vil tro deg om du som mann,sier du har blitt voldtatt av en kvinne. Eller så sier de, at idag handler det om kvinners rettsikkerhet, neste gang så kan vi kanskje fronte guttenes sak… om vi har tid da…Eller om vi ikke glemmer det. jeg skjønner ikke at det ikke går ann å inludere alle utsatte i det samme arbeidet.

Jeg er nettopp ferdig med eksamen i helsefremmende og forebyggende arbeid. Nå har jeg bare et år igjen. Nå er det juleferie.

15554634_10153988224237117_1193081128_n

Riktig god jul til alle mine lesere.

#Snuomtabu #jegharopplevd #jegerher #taushettarliv

Har du tanker du vil snakke med noen om? Her er noen linker og telefon nr som kan være nyttig om du kverner på noe.

Selvmordstankter? Kirkens SOS har døgnåpen krisetelefon: 22 40 00 40. Her er det alltid noen som svarer. Sjekk ut https://www.kirkens-sos.no/telefon for chattløsning og sms løsning også. Kirkens SOS jobber med Selvmordsforebygging.

Akutte hendvendelser gjøres til Overgrepsmotaket/Legevakten nær deg. Les mer informasjon om overgrepsmottakene her https://dinutvei.no/utsatt/68-hjelpetilbud-utsatt/300-overgrepsmottak

Trenger du informasjon og noen å snakke med om voldtekt, ta kontakt med Dixi Ressurssenter for voldtatte, Arbinsgate 1 Oslo
dixi@dixioslo.no Tlf: 22 44 40 50 Dixi er åpent for både kvinner og menn. Sjekk ut https://www.dixi.no/ for åpningstider.

Gutter og menn som vil snakke med noen spesielt om voldtekt kan også ta kontakt med Institutt for klinisk sexologi og terapi i Oslo, tel: telefon 22 93 30 30

Opplever du partnervold/trenger beskyttelse? Ta kontakt med ditt nærmeste Krisesenter. Krisesenterene har tilbud til menn.

3 thoughts on “Nå får du skjerpe deg gutt

 1. Hei. Takk for det viktige arbeidet du gjør!

  Jeg forsøker å skape bevissthet med en blog om en konflikt jeg har vært involvert i de siste årene, mot Høgskolen i Bergen (nå Høgskulen på Vestlandet) som startet med at jeg ikke våget å fortelle om et blindt overgrep jeg ble utsatt for da jeg var på byen på en studietur. Da jeg til slutt følte jeg måtte fortelle det, for å bli hørt, ble jeg ignorert og/eller ikke trodd. Har du noen tips til organisasjoner eller lignende man kan gå gjennom for å bli tatt seriøst i slike saker (om det finnes tilsvarende saker)? Jeg har fått god hjelp i psykiatrien, men jeg kan ikke gå videre før jeg føler jeg har blitt trodd eller i det minste hørt, og det virker vanskelig å få det opp i rettssystemet. Jeg har opprettet diverse kontoer på sosiale medier for å spre ordet, men er dessverre ikke tøff nok til å gå utenfor anonyme rammer for øyeblikket, siden mange i mitt kontaktnettverk ikke kjenner historien. Ditt var et av de ytterst få navnene som dukket opp da jeg forsøkte å finne mennesker som faktisk snakket om dette temaet.

  Takk

  ikkejurist

  • Takk for svar! Ja, hvordan jeg skal nå frem til HVL er nok vanskelig. Fant vel ut at dårlig PR kanskje er det eneste de muligens reagerer på. Mistet nesten helt troen da jeg, mot all vilje i hele meg, tok med meg en detaljert beskrivelse av overgrep og traume fra psykiaterloggen til rettsmøte på fredag, og deres representant svarte med å feie det bort som irrelevant. Forsøkte å sende noe til Bergens Tidende for noen måneder siden, riktignok litt for emosjonelt og rotete fremstilt, og de var ikke interessert, så er redd for å sende inn igjen bare for å få nok et avslag. Skal sjekke ut Dixi litt nærmere, men det så kanskje ut til å være litt utenfor deres kompetanseområde?

   Uansett, takk for svar. Må vel bare prøve meg frem, og håpe å finne en eller annen måte å vinne tilbake et snev av verdighet på. 🙂

   • Setter pris på det! Avventer for øyeblikket, da jeg sitter med litt avslagsangst, men mulig jeg sender en mail i nærmere fremtid. Lesere har tatt seg kraftig opp i dag, selv om jeg har tilgode å se kommentarer eller noe, så det blir i det minste lest av noen.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s