Hva er voldtekt?

Hva er voldtekt, Overgrep og Seksualisert vold?
Når noen mot sin vilje må delta i seksuelle handlinger, enten ved vold, trusler om vold, ved at det fremkalles trusler for liv og helse, eller at vedkommende har vært ute av stand til å motsette seg handlingen.

Ved Voldtekt oppsøk voldtektsmottak med én gang. Anmeld saken til politiet så fort som mulig, Politiet skal også oppfordre til å dra til et voldtektsmottak. Politiet skal få opprettet en Bistandsadvokat for deg. Det kan være nyttig å snakke med noen du stoler på, familie, venn eller helsepersonell.

14081182_10153691472547117_1642334309_n

Seksuelle overgrep omfatter mange forskjellige lovbrudd, og kan dreie seg om alt fra blotting til grov voldtekt. Her er noen av de viktigste bestemmelsene.

Straffeloven skiller mellom tre hovedtyper seksuelle overgrep: Seksuell omgang, seksuell handling og seksuelt krenkende atferd.

” Seksuell omgang omfatter ikke bare samleie og onanering, men enhver innføring i kroppens hulrom av gjenstander eller kroppsdeler. Å skaffe seg seksuell omgang ved vold eller truende atferd, er voldtekt. Det betyr at det er voldtekt hvis man for eksempel fingrer eller onanerer noen mot deres vilje. Det samme gjelder hvis offeret er bevisstløst eller ute av stand til å motsette seg handlingen”.

”Seksuell handling betyr hovedsakelig beføling av noens bryster eller kjønnsorgan. Alvorlige tilfeller av seksuell handling med barn under 14 år, regnes som voldtekt”.

”Seksuelt krenkende atferd kan være blotting, seksuell ordbruk, eller å sende nakenbilder til noen som ikke har bedt om det. Bestemmelsen gjelder først og fremst situasjoner der det ikke er fysisk kontakt”.

Den seksuelle lavalderen i Norge er 16 år. Det betyr at det er straffbart å ha seksuell omgang med et barn mellom 14 og 16 år, selv om det er frivillig. Strafferammen (maksimalstraff) er seks års fengsel. Hvis de involverte er omtrent likeverdige i alder og utvikling, kan man slippe straff. Ifølge rettspraksis godtas det mindre aldersforskjell jo yngre den yngste parten er.

Hvis barnet er under 14 år; Seksuell omgang med barn under 14 år er definert som voldtekt. Dette er en innskjerping i den nye Straffeloven som trådte i kraft i fjor høst. Hensikten er å understreke sterkere at så unge barn ikke kan samtykke til sex. Grov voldtekt av barn under 14 år kan gi lovens strengeste straff – 21 års fengsel.

Voldtekt kan skje via internett; Å få et barn under 14 år til å ha seksuell omgang med seg selv, er i loven definert som voldtekt med en strafferamme på ti års fengsel. Ifølge loven kan man altså gjøre seg skyldig i voldtekt uten å være i fysisk kontakt med offeret. Det kan for eksempel dreie seg om å manipulere et barn til å onanere på webkamera. I en slik situasjon vil det gi strengere straff hvis gjenstander blir ført inn i kroppsåpninger. Da er strafferammen 15 års fengsel, og minstestraffen tre år.

Grovt uaktsom voldtekt betyr at det ikke er sikkert at gjerningspersonen forsto at den seksuelle omgangen var ufrivillig eller at offeret var bevisstløs. For å kunne dømmes må gjerningspersonen kunne klandres for ikke å ha forstått dette. Feilvurderingen må være «svært klanderverdig» og gi grunnlag for «sterk bebreidelse». Grovt uaktsom voldtekt kan gi seks års fengsel, mot ti år når voldtekten er gjort med forsett (med vilje).

Det er straffbart å tvinge eller forlede barn under 16 år til å utvise seksuelt krenkende eller uanstendig atferd. Straffen er bot eller fengsel i inntil ett år. Hvis man lurer barn til å sende nakenbilder av seg selv eller kle av seg på webkamera, kan det også være brudd på bestemmelsen om overgrepsbilder (barneporno). Det er ikke bare bilder eller filmer av overgrep som er forbudt, men også fremstillinger som seksualiserer barn. Laster man ned eller sprer slike bilder, kan resultatet bli tre års fengsel.

Hvis man avtaler å møte et barn under 16 år for å begå et overgrep, kan man straffes med bot eller fengsel i inntil ett år. Det gjelder selv om man faktisk ikke begår selve overgrepet. Kravet er at gjerningsmannen har kommet frem til møtestedet, eller et sted hvor møtestedet kan iakttas. Hensikten med bestemmelsen er å hindre såkalt grooming eller barnelokking.

For å få vedkommende ut av stand til å motsette seg, brukes ofte «voldtektsdop».

Hvert år opplever mange å bli dopet og voldtatt eller ranet. Det kan skje mens man er på byen og danser, eller det kan skje på privatfester. Det kan være fremmede eller noen man kjenner som putter noe i drinken din. Hensikten vil være å få noen bevisstløs eller medgjørlig og enkelt i stand til å bli voldtatt eller utføre et annet seksuelt overgrep. «Voldtektsdop» er betegnelsen på Hypnotiske midler som GHB, Ketamin og Flunitrazepam (Rohypnol), som lett lar seg blande ut i en drink. GHB og dets analoger er usynlige når de er oppløst i vann og de er luktfrie. De har en lett saltsmak, men er umulig å skjelne når de blandes i drikker slik som brus, brennevin og øl. Rohypnol kan sette ofre ut av spill og forhindre dem fra å yte motstand ved seksuelle overgrep. Det kan gi «anterograd amnesi» som betyr at individet kanskje ikke husker hendelser de opplevde mens de var påvirket av stoffet.

Fakta om festrelaterte voldtekter:

* Festrelaterte voldtekter er ifølge Kripos den mest utbredte formen for voldtekt.

* 93 prosent av ofrene oppgir at de var ruset da voldtekten skjedde.

* Gjerningsmannen er i snitt 27 år, mens fornærmede er 23 år.

* I 2009 ble 953 voldtekter eller voldtektsforsøk anmeldt i Norge. Det ble tatt ut tiltale i 166 saker. 78 resulterte i en fellende dom.

* Beregninger viser at sannsynligheten for å bli straffet for voldtekt er 0.6 – 1.2 prosent.

*  47%  av de anmeldte voldtektene i 2014 var festrelaterte voldtekter.

* I løpet av juni 2012 vil Justisdepartementet presentere en nasjonal handlingsplan mot voldtekt. Oslo kommune vil også presentere en handlingsplan mot overfallsvoldtekter.

Kilder: Aftenposten, BT, Oslo Politi, Amnesty International og Antirasistisk Senter

Photo 22.01.13 23 03 59

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s